Emotivna podrška       Želite li da razgovarate?    Klikom na Live Support ONLINE otvara se čet prozor. Četujte sa nama o svemu što vas pritiska, nemate ili ne želite sa bilo kim drugim. Razgovor je potpuno anoniman i poverljiv.

21. rodjendan

U ponedeljak, 31.12.2013. navršava se punih 21 godina od dana kada je u ruke prof dr Slobodanke Stanković i dr Slavice Selaković-Bursić konačno došao overen dokument o registraciji Savetovališta za psihološku pomoć učesnicima rata. Bio je to rezultat velikog truda, entuzijazma i priprema grupe studenata završnih godina medicine i psihologije. Ali, kako se kasnije pokazalo, i tek prva stepenica u razvoju jednog veoma značajnog i po mnogo čemu jedinstvenog centra za intervencije u krizi koji danas okuplja oko 50 volontera i odgovori na preko 4000 poziva, poruka i pisama koje stižu od ljudi u trenucima kada im je podrška i razumevanje okoline preko potrebno.

 

Od tog decembra 1991 Savetovalište je prešlo dug put. Od problema u vezi sa učescem u ratu, došli smo do problema vezanih za svakodnevni život. Od male grupe studenata, postali smo organizacija volontera svih uzrasta, zanimanja i opredeljenja. Od male novosadske kancelarije postali smo deo medjunarodne mreže za prevenciju samoubistva koja broji 40000 članova širom sveta. Od jedne telefonske linije za pomoć danas nudimo razgovor putem tri telefonske linije, e-maila, chat-a i razgovora licem u lice. Posle nekoliko promena delokruga rada i imena, postali smo Centar za emotivnu podršku i prevenciju samobistva Srce.

Osim velikog značaja koji je rad organizacije tokom svih ovih godina imao za osobe u krizi, delatnost centra sada obuhvata sprovodjenje preventivnih programa u oblasti zaštite mentalnog zdravlja, edukacije za pomagačke i prosvetne profesije, niz akcija vezanih za smanjenje predrasuda prema samoubistvu i promociju volonterskog rada. Ovi programi se sprovode u Srbiji, regionu i mnogim drugim zemljama i na taj način volonteri Srca dele svoja dragocena iskustva i znanja sa drugima, ali uče kako da budu bolji i kako da na što bolji način pomognu svima kojima je razgovor potreban.

Designed by Monia, Mushu and Sladjana