Emotivna podrška       Želite li da razgovarate?    Klikom na Live Support ONLINE otvara se čet prozor. Četujte sa nama o svemu što vas pritiska, nemate ili ne želite sa bilo kim drugim. Razgovor je potpuno anoniman i poverljiv.

Dan mentalnog zdravlja

Kad kažemo zdravlje, uglavnom mislimo na fizičko, telesno zdravlje. Zanemarujemo njegov bitan deo - mentalni. Kao što telo treba zdravo hraniti, razvijati, odmarati, negovati tako i psihu treba hraniti, razvijati, lečiti. Mentalno zdravlje je stanje blagostanja u kome osoba ostvaruje ili koristi svoje sposobnosti i potencijale, može da se nosi sa stresorima svakodnevnog života, radi produktivno i ostvaruje doprinos društvu.

mentalno_zdravljeDanas je dan mentalnog zdravlja – dan kada treba da se podsetimo njegovog značaja, kad treba sesti nasamo sa sobom i proveriti da li je naše mentalno telo gladno, da li se razvija u željenom pravcu, da li nas nešto boli. Danas, takođe, trebamo da obećamo sebi da ćemo naći više vremena za brigu o njemu.

Mentalna bolest je zdravstveni problem koji u značajnoj meri slabi mogućnosti osobe da misli, oseća i dela, izaziva distres i osujećuje funksionisanje osobe u važnim životnim oblastima. Mentalna bolest ima mnogo imena, klasifikacija, načina prezentovanja, ali zapravo je jedno zajedničko: koči osobu da ostvari svoje potencijale, da bude zadovoljna sobom, svetom oko sebe, funkcioniše u društvu…

Razlika koju pravimo između mentalnog i fizičkog je ovde najočiglednija. Kad je nečija bolest povezana sa telesnim, iskazujemo žaljenje, nudimo podršku, posećujemo u bolnici, imamo mnogo razumevanja, strpljenja i besni smo na bolest koja je zahvatila našeg rođaka, prijatelja, poznanika. Ali kada je neko mentalno bolestan? Uplašimo se, sklonimo se, zažmurimo, ne razumemo, nemamo strpljenja.

Da li ste znali da se kada doživimo socijalno odbacivanje aktiviraju isti receptori mozga kao i kada doživimo fizičku povredu? Usamljenost boli. Ljudima koji imaju mentalni problem je upravo podrška potrebna, a upravo su za to uskraćeni. Mentalna bolest nije zarazna, ali ravnodušnost jeste.

Designed by Monia, Mushu and Sladjana